Operating System MCQ Set -I

0
788
views
  1. If you hard disk is partitioned into 3 drives, the number of recycle bin for that hard disk is
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
  2. The primary purpose of an operating system is:
    A. To make the most efficient use of the computer hardware
    B. To allow people to use the computer,
    C. To keep systems programmers employed
    D. To make computers easier to use
  3. When was MS Windows operating system introduced?
    A. 1975
    B. 1985
    C. 1995
    D. 2000
  4. First operating system was developed in
    A. 1958
    B. 1976
    C. 1950
    D. 1946
  5. Paging is implemented in
    A. Operating System
    B. Hardware
    C. Software
    D. All of them

Enjoy these operating systems mcq questions. You can find more MCQ questions at http://www.subodhghimire.com.np . Like My Facebook Page http://www.facebook.com/sarkarijagirdotcom to get latest update.

  1. A co-processor
    A.Is relatively easy to support in software
    B. Causes all processor to function equally
    C. Works with any application
    D. Is quite common in modern computer
  2. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program
    A. Operating environment
    B. Operating system
    C. System environment
    D. None
  3. The maximum length of any single path from the root directory?
    A. 54
    B. 63
    C. 80
    D. 27
  4. In DOS, the maximum length of filename is
    A. 5
    B. 8
    C. 11
    D. 10
  5. To move to the beginning of a line of text, press the __________ key.
    A. a
    B. pageup
    C. enter
    D. home

Enjoy these operating systems mcq questions. You can find more MCQ questions at http://www.subodhghimire.com.np . Like My Facebook Page http://www.facebook.com/sarkarijagirdotcom to get latest update.

  1. World Wide Web is being standard by
    A. Worldwide corporation
    B. W3C
    C. World Wide Consortium
    D.World Wide Web Standard
  2. Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?
    A. Operating System
    B. Application Software
    C. System Software
    D. All
  3. Which is built directly on the hardware?
    A. Computer Environment
    B. Application Software
    C. Operating System
    D. Database System
  4. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?
    A. Windows 98
    B. Windows NT
    C. Windows XP
    D. MS DOS
  5. Identify false statement
    A. You can find deleted files in recycle bin
    B. You can restore any files in recycle bin if you ever need
    C. You can increase free spaceof disk by sending files in recycle bin
    D. You can right click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

Enjoy these operating systems mcq questions. You can find more MCQ questions at http://www.subodhghimire.com.np . Like My Facebook Page http://www.facebook.com/sarkarijagirdotcom to get latest update.

  1. When you rename a file five times then the number of file in the disk is
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 5
  2. Which of the following does not support more than one program at a time?
    A. DOS
    B. Linux
    C. Windows
    D. Unix
  3. The modern keyboard typically has __________ Function keys.
    A.10
    B. 12
    C. 14
    D. 16
  4. Which is the latest version of MS Windows?
    A. Windows 2007
    B. Windows 8.1
    C. Windows 2008
    D. Windows 7
  5. Linux is a(n) … operating system
    A. Open source
    B. Microsoft
    C. Windows
    D. Mac
  6. Disk label name can be up to ….characters
    A. 8
    B. 9
    C. 11
    D. 255
  7. How many characters can be entered in a single command line?
    A. 64
    B. 127
    C. 80
    D. 90
  8. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?
    A. System software
    B. Operating system
    C. System operations
    D. None
  9. Page-Table length register (PTLR) indicates size of
    A. Page Table
    B. Paging File
    C. Main Memory
    D. Virtual Memory
  10. ctrl, shift and alt are called __________ keys.
    A. adjustment
    B. function
    C. modifier
    D. alphanumeric

Enjoy these operating systems mcq questions. You can find more MCQ questions at http://www.subodhghimire.com.np . Like My Facebook Page http://www.facebook.com/sarkarijagirdotcom to get latest update.

  1. Which of the following is not an operating system?
    A. DOS
    B. Linux
    C. Windows
    D. Oracle
  2. Which operating system can you give smallest file name?
    A. Ps/2
    B. Dos
    C. Windows
    D. Windows NT
  3. The __________ determines how long you must hold down an alphanumeric key before the keyboard will repeat the character.
    A. strike rate
    B. repeat rate
    C. default rate
    D. threshold rate

Enjoy these operating systems mcq questions. You can find more MCQ questions at http://www.subodhghimire.com.np . Like My Facebook Page http://www.facebook.com/sarkarijagirdotcom to get latest update.

  1. Which one is not operating system?
    A. P11
    B. OS/2
    C. Windows
    D. Unix
  2. The wheel on a mouse can make it easier to __________.
    A. scroll through documents
    B. select objects
    C. open documents
    D. change volume
  3. The operating system creates _____ from the physical computer
    A. Virtual space
    B. Virtual computers
    C. Virtual device
    D. None
  4. What program runs first aftercomputer is booted and loading GUI?
    A. Desktop Manager
    B. File Manager
    C. Windows Explorer
    D. Authentication
  5. Which of the following is extension of WordPad?
    A. .ppt.
    B. .xls
    C. .rtf
    D. None of above
  6. MS DOS was introduced in
    A. 1970
    B. 1981
    C. 1999
    D. 2000
  7. Which command allows you to create a root directory?
    A. MD
    B. Deltree
    C. Format
    D. All of above
  8. The __________ key will launch the Start button.
    A. esc
    B. shift
    C. Windows
    D. Shortcut
  9. Windows can run
    A. One application only
    B. Two applications only
    C. Four applications only
    D. All of above
  10. ______ shares characteristics with both hardware and software
    A. Operating system
    B. Software
    C. Data
    D. None
  11. Multiprogramming systems:
    A. Are easier to develop than single programming systems
    B. Execute each job faster
    C. Execute more jobs in the same time period
    D. Are used only one large mainframe computers.
  12. The __________ can be defined as an upside down mouse
    A. trackpad
    B. trackball
    C. trackpoint
    D. trackwell

Enjoy these operating systems mcq questions. You can find more MCQ questions at http://www.subodhghimire.com.np . Like My Facebook Page http://www.facebook.com/sarkarijagirdotcom to get latest update.

  1. Which is not a valid property for attribute setting?
    A. C
    B. S
    C. H
    D. R
  2. To make the number pad act as directional arrows, you press the __________ key.
    A. num lock
    B. caps lock
    C. arrow lock
    D. shift
  3. BIOS is used by
    A. Operating system
    B. Compiler
    C. Interpreter
    D. Application software
  4. ______ is used in operating system to separate mechanism from policy
    A. Single level implementation
    B. Two level implementation
    C. Multi level implementation
    D. None
  5. Which of the following is the part of the operating system?
    A. Cell
    B. FAT
    C. Kernel
    D. Disk
  6. The traditional mechanical mouse uses a __________ to track the pointer position on the screen.
    A. light sensor
    B. wheel
    C. ball
    D. ruler
  7. ….is a new windows feature that offers a number of methods for searching for a file or folder?
    A. Find
    B. Search
    C. Locate
    D. All of the above

Enjoy these operating systems mcq questions. You can find more MCQ questions at http://www.subodhghimire.com.np . Like My Facebook Page http://www.facebook.com/sarkarijagirdotcom to get latest update.

  1. A ….is a pointing device
    A. Monitor
    B. Mouse
    C. Keyboard
    D. None of these
  2. What hole will allocates in “Worst-Fit” algorithm of memory management?
    A. It allocates the smaller hole than required memory hole
    B. It allocates the smallest hole from the available memory holes
    C. It allocates the largest hole from the available memory holes
    D. It allocates the exact same size memory hole
  3. Bring a page into memory only when it is needed is called
    A. Demand Memory
    B. Demand Paging
    C. Page Fault
    D. Page Segmentation

Check Your Answer

Answer Sheet.

1 C 2 A 3 B 4 C 5 B 6 A 7 B 8 B 9 B 10 D
11 B 12 A 13 C 14 D 15 C 16 A 17 A 18 B 19 B 20 A
21 C 22 B 23 B 24 A 25 C 26 D 27 B 28 A 29 A 30 A
31 B 32 D 33 C 34 B 35 C 36 C 37 D 38 A 39 C 40 B
41 A 42 A 43 A 44 B 45 C 46 C 47 A 48 B 49 C 50 B

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.